Inzichten

11 juni 2016

We zijn allemaal mens, we willen allemaal leren en we willen ons dus bewust worden van hoe dingen werken. Het proces van het jezelf bewust worden geeft je waardevolle inzichten. Het is als een wekker die je helpt wakker te worden.

Situaties, maar ook mensen om je heen, voeden dit proces. Ze zijn wat dat betreft niet veel meer dan een automatische piloot die er voor zorgen dat jij focus kan blijven houden op de inzichten die jij te leren hebt. Gaan wij er dan van uit dat alles al vast ligt? Nee, jij bepaalt jouw eigen koers! Veranderen van koers zit er zomaar in. Inzichten helpen je alleen maar koers te kunnen blijven houden. Inzichten zijn zelfs voorwaarden voor ontwikkeling. Je kunt ze zien als brandstof voor jouw ontwikkelmotor.

Waardevolle inzichten kunnen ook oncomfortabel voelen. Dat komt omdat voorafgaand aan een inzicht je vaak met je neus op de feiten wordt gedrukt. Je beseft je dat je klaar bent met het jezelf in beton te gieten. Je wilt jezelf weer vrij voelen. Maar, je hebt zelf een situatie gecreëerd waarin het je niet meteen lukt om met de mokerhamer der liefde het beton om je heen te breken. Je zit vast in jouw patronen. Breken met een patroon is altijd eng. Het doet soms ook verschrikkelijk pijn. Of voorafgaand ben je als dagen aan het malen, piekeren en slaap je slecht. En precies daarom ben je nu aan het lezen. Je bent klaar om dit proces van inzichten aan te gaan. Wat een durf!

Ieder inzicht herbergt een weerstand. Tegelijkertijd overwint een inzicht ook die zelfde weerstand. En precies dat is het mooie van processen. En op het moment dat je dit koestert vergeet je bijna automatisch de weerstand. ‘Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht’, ‘dat me dat niet eerder is opgevallen’ of ‘wat was ik blind’ zijn zomaar wat uitspraken die een zucht van verlichting kunnen geven. Het overstijgt zelfs het gevoel dat je dom zou zijn geweest. Nee, dom ben je zeker niet. Niemand. Sterker nog, een inzicht ontsluiert jouw innerlijke wijsheid. En die wijsheid is van onschatbare waarde.

Met deze inzichten en zicht op je innerlijke wijsheid kom je bijna automatisch bij het vermogen om keuzes te maken die bij jou persoonlijk passen. Kun jij jezelf nog herinneren dat je een keus maakte die je volledig zelf maakte? Dat je bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid daar liet waar die hoorde. Of dat je de keus maakte om systemen niet meer in stand te houden. Het voelde bevrijdend, toch? En hoe zou jij je voelen als je iedere dag in staat bent om keuzes te maken die bij jou passen?